20 januari 2022

Palmbomen en wat je er mee kan

2 min read

Palmbomen zijn te vinden over de hele wereld. De meeste palmbomen leven in de Tropen, omdat daar de gunstigste temperaturen voor de palmboom heersen. Ook zijn er palmen die in graslanden en struikgewassen leven of in woestijn oases. Er zijn een aantal palmbomen die kunnen overleven in zeer basische gronden, evenals in zeer zure gronden.

Palmbomen kunnen tot wel acht meter hoog worden en groeien ongeveer dertig centimeter per jaar. Er zijn bijna 4000 bekende palmsoorten. De palmboom is een van de meest bekende en meest geplante boom. Er zijn veel producten en voedingsmiddelen die uit palmen gemaakt kunnen worden.

Palmolie

Palmolie kan gemaakt worden uit de palmvrucht van de palmboom. Deze olie zit in vele producten, zoals margarine, ijs, kant-en-klaarmaaltijden en chocolade. Er zijn palmolies die gemaakt zijn van het vruchtvlees van een palmvrucht, maar ook olie gemaakt van de zaden. De resten van het zaad kunnen gebruikt worden als veevoer. De palmolie die wij in Nederland veel gebruiken komt vaak uit landen als Indonesië, Maleisië, Latijns-Amerika en Papoea-Nieuw-Guinea. Palmbomen geven het hele jaar vruchten en de palmbomen kunnen wel 25 tot 30 jaar oud worden. Palmolie is een relatief goedkope oliesoort. Deze olie wordt daarom veel gebruikt. In palmolie zit veel verzadigd vet en zit vooral in bewerkte producten.

Kokosnoten

Kokosnoten komen van een kokospalm. Het zijn eigenlijk geen noten, maar steenvruchten. Het vruchtvlees van de kokosnoot kan worden gegeten. Het vruchtvlees smaakt nootachtig en is zoet. In een kokosnoot zit ook een soort sap. Dit is het kokoswater en heeft een frisse smaak. Kokosmelk bestaat uit kokosnoot vruchtvlees gemengd met water. Dit kun je drinken of gebruiken bij het koken. Het heeft een romige en een volle smaak. Ook kan er kokosvet gemaakt worden van een kokosnoot. Kokosvet is hetzelfde als kokosolie. Het wordt kokosvet genoemd als het vast is bij kamertemperatuur en kokosolie als het vloeibaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *